|
| |
Spanning, tevreden clubs, veiligheid en sportieve doorstroming
De KNVB heeft veel aandacht voor de inrichting van al zijn competities, zeker ook die in het amateurvoetbal. Van de Topklasse en lagere categorieën tot de nieuwe Women's BeNe League.
|
|
De Topklasse gaat haar tweede seizoen in. Zowel bij de zaterdag- als de zondagamateurs is sprake van een zeer spannend competitieverloop. Spakenburg pakt in de voorlaatste speelronde de titel in de Topklasse Zaterdag, Achilles'29 uit Groesbeek wordt kampioen in de Topklasse Zondag. In de twee wedstrijden om het algeheel kampioenschap verslaat Achilles'29 tweemaal Spakenburg en dus mag de ploeg zich met recht 'Algeheel kampioen van Nederland amateurvoetbal 2011/'12' noemen.
Spannende competitie
Méér spanning in de competitie en tijdens de wedstrijden; het was een belangrijke doelstelling van de invoering van de Topklasse. Clubs blijken het ook daadwerkelijk te ervaren, getuige de uitkomst van het tevredenheidonderzoek van eind seizoen 2010/'11. Uit de reacties (zie de grafiek) blijkt al overduidelijk de meerwaarde van deze klasse. Clubs zijn eveneens tevreden over de organisatie van de competitie. Op een aantal punten zijn echter zeer zeker nog verbeteringen te realiseren:
De spanning op wedstrijdniveau wordt ook aantrekkelijker dankzij de aanwezigheid van ballenjongens en -meisjes. Daarom besluit de KNVB hen óók in seizoen 2012/'13 in te zullen zetten.
Veilig
Op het gebied van orde en veiligheid verloopt het seizoen in de Topklasse uitstekend. Er doen zich geen noemenswaardige incidenten voor die het verloop van de competitie negatief beïnvloeden. Lokale overheden verwachten een veilige competitie; daarom nemen zij, in overleg met de clubs, een aantal besluiten om de veiligheid rond wedstrijden in de Topklasse nog beter te kunnen waarborgen.
Opleiding en certificering
Zo zullen clubs met ingang van 2012/'13 een coördinator hebben die verantwoordelijk is voor de totale veiligheid rond de wedstrijden van het eerste elftal. Verder moet elke club met ingang van 2014/'15 beschikken over een opgeleide en gecertificeerde stewardgroep.
Sportieve doorstroming
Een andere belangrijke reden van de invoering van de Topklasse was om op sportieve gronden doorstroming te realiseren tussen amateur- en betaald voetbal. Vertegenwoordigers van AV, BV, CED en clubs uit de Topklasse bespreken dit onderwerp uitvoerig. Het is de bedoeling hierover eind 2011/'12 een definitief besluit te nemen, maar de bijbehorende voorwaarden zijn voor de clubs nog een brug te ver. Betrokken partijen verkennen de mogelijke oplossingen en de KNVB zal in september 2012 een besluit nemen over de vraag 'hoe verder'.
|
Competitiestructuur reservevoetbal mannen senioren
Verreweg de meeste voetballers bij de mannen (senioren) zijn te vinden in de categorie reservevoetbal: ruim 80 procent. Ook in deze categorie is een spannende competitie, waarbij eenieder op zijn eigen niveau kan spelen, een belangrijke doelstelling. Daarom is er uitvoerig onderzoek naar de knelpunten in de competitiestructuur in categorie A (prestatieve groep tweede elftallen mannen).
|
|
Aanpassing piramide
Al jarenlang spelen dezelfde tweede elftallen in de top tegen elkaar. Deze clubs spreken ook zelf de wens uit om de top van de piramide aan te passen. De wijze waarop, staat nog niet vast. Wel is duidelijk dat er geen integratie komt van het standaardvoetbal (eerste elftallen) met het reservevoetbal (overige elftallen). De KNVB probeert, in overleg met de clubs, in 2012/'13 de vervolgstappen te nemen ter optimalisatie van de voetbalpiramide in deze categorie.
Goed georganiseerd
Uit het onderzoek blijkt ook dat clubs in algemene zin erg tevreden zijn over de organisatie van de competitie. Ook aspecten als wedstrijdprogramma, grootte van de poules en reisafstanden scoren ruim voldoende. Zie deze grafiek voor de totaaluitkomst:
Wijzigingen
Ook andere verbetervoorstellen worden doorgevoerd. Zo besluiten de partijen om in categorie A van het reservevoetbal de periodekampioenschappen altijd op dezelfde wijze te spelen (drie periodes). Daarnaast mag elk team in het totale reservevoetbal bij de mannen vanaf 2012/'13 vijf wisselspelers inzetten.
|
Competitiestructuur vrouwenvoetbal
Het tevredenheidonderzoek over de nieuwe competitiestructuur bij de vrouwen mag evenmin onvermeld blijven. Sinds de invoering van de Eredivisie Vrouwen, enkele jaren geleden, is een spannender, evenwichtiger en aantrekkelijker competitie bij de rest van het vrouwenvoetbal noodzakelijk. Sinds dit seizoen is er daarom een nieuwe structuur en de KNVB wil weten hoe clubs, spelers en trainers deze competitie ervaren, om mogelijk verdere verbeteringen door te voeren.
|
|
Reisafstanden
Uit dit onderzoek komt naar voren dat de elementen die moeten zorgen voor een spannende en evenwichtige competitie weliswaar een voldoende scoren, maar tevens zeker in aanmerking komen voor verbetering. Zo wordt een aantal clubs geconfronteerd met grotere reisafstanden. De top van het vrouwenvoetbal (één topklasse en twee hoofdklassen) bestaat uit landelijk ingedeelde poules, waardoor sprake is van deze grote(re) reisafstanden. Dit was ingecalculeerd bij de besluitvorming over de nieuwe piramide, maar is desondanks voor de clubs nog even wennen.
Aanbevelingen
Op basis van het onderzoek besluit de bond bij de competitie-indeling 2012/'13 beter te kijken naar het effect op de reisafstand. Daarnaast zal met ingang van het nieuwe seizoen ook de derde klasse onderdeel uitmaken van categorie A (het prestatieve deel van de competitie). Een grote meerderheid van de clubs spreekt zich hiervoor uit. Andere aanbevelingen, zoals naar aanleiding van voor- en nadelen van de najaars- en voorjaarsreeks bij de vierde klasse en lager, worden verder onderzocht.
|
Nieuw: Women's BeNe League
Vrouwenvoetbal is het snelst groeiende onderdeel van het mondiale voetbal. In Nederland heeft het zelfs de koppositie als grootste en populairste vrouwenteamsport. Een belangrijke ontwikkeling was de komst van de Eredivisie Vrouwen in 2007. Deze competitie heeft helaas niet kunnen uitgroeien tot een aantrekkelijk product. In commercieel noch financieel opzicht, en de belangstelling van bezoekers en media bleef teleurstellend. Het is één van de redenen voor de komst van de Women's BeNe League.
|
|
Grensoverschrijdend
In 2012/'13 zal de nieuwe, grensoverschrijdende competitie – de eerste in Europa – voor de top van het Belgische en Nederlandse vrouwenvoetbal van start gaan. Beide voetbalbonden (KBVB en KNVB) hebben als visie en ambitie het vrouwenvoetbal in hun land verder te ontwikkelen en internationaal aansluiting bij de top te krijgen. Een sterke, volwaardige competitie als link tussen de breedtesport en nationale teams is daarom essentieel. De bonden besluiten budget beschikbaar te stellen voor het voorbereiden en uitwerken van de Women's BeNe League, die in 2016 geheel geïntegreerd moet zijn.
BeNe League Red en BeNe League Orange
Dit betekent dat in 2016 clubs uit België en Nederland in één competitie spelen om de titel in deze league. De competitie begint vanaf 2012/'13 eerst met een nationaal deel in de eerste helft van het seizoen. In België staat dan voor acht clubs de BeNe League Red op het programma, in ons land de BeNe League Orange. ADO Den Haag (landskampioen en bekerwinnaar 2011/'12), Ajax (nieuw), sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV/FC Eindhoven (nieuw), Telstar, FC Twente en FC Utrecht zijn de Nederlandse acht deelnemers. Voor het Eredivisie vrouwenteam VVV-Venlo is 2011/'12 het laatste jaar.
Champions League
In de tweede competitiehelft komen dan de bovenste vier clubs van zowel de League Red als de League Orange tegenover elkaar te staan, terwijl ook de onderste vier teams van beide leagues in een poule tegen elkaar uitkomen. De hoogst eindigende Nederlandse club in de hoogste poule wordt Nederlands kampioen en kwalificeert zich voor de Champions League. Voor België geldt hetzelfde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|