|
| |
Ondersteuning en begeleiding voor verenigingen
Dagelijks nemen bestuurders van amateurverenigingen met uiteenlopende vraagstukken contact op met de KNVB. Voor een deel biedt de bond hen direct antwoord, het andere deel vraagt om een ondersteunings- of begeleidingstraject.
|
|
De KNVB ondersteunt en begeleidt dit seizoen, al dan niet in samenwerking met de betreffende gemeente, afgerond vijfhonderd veldvoetbalverenigingen. De vraagstukken zijn grotendeels in te delen in drie soorten onderwerpen. Het eerste is accommodatie. Het tweede gaat over onderzoek naar (vergaande) samenwerking tussen clubs en de consequenties daarvan. Het laatste betreft diverse vraagstukken op het gebied van organisatie en management. Denk hierbij aan zaken als het opstellen van een toekomstvisie, de organisatie-inrichting, vrijwilligers, nieuw aanbod voor specifieke doelgroepen en financiën.
Sportiviteit & Respect
Daarnaast biedt de bond, als uitvloeisel van het beleid op het gebied van Sportiviteit & Respect, specifieke programma's voor bestuurders en bijbehorend kader. Bestuurders van ruim honderd clubs nemen deel aan één van deze programma's die gaan over de rol van het bestuur bij het realiseren van een sportief en respectvol voetbalklimaat binnen de vereniging. De programma's blijven in ontwikkeling en de voetbalbond zal deze in de komende seizoenen verder uitzetten in het landelijke sportbrede project ´Naar een Veiliger Sportklimaat´.
Belang van kennisoverdracht
Sinds 2009/'10 voert de KNVB in zijn service aan bestuurders een aanvullend beleid als het gaat om kennisoverdracht. De KNVB ondersteunt bestuurders met specifiek opgebouwde knowhow, waarmee zij bij hun vereniging de benodigde randvoorwaarden kunnen scheppen. De bond en enkele van zijn partners stimuleren bovendien de uitwisseling van kennis en ervaring tussen bestuurders onderling.
KNVB Kennisdagen drukbezocht
Op zeven plaatsen, verspreid over de zes KNVB-districten, vinden er daarom KNVB Kennisdagen plaats. Gastheer is telkens een BVO uit de Eredivisie, die de bezoekers na afloop óók welkom heet bij de thuiscompetitiewedstrijd van die avond. In totaal ruim achthonderd bestuurders vergaren tijdens deze dagen kennis via diverse workshops, maar vooral door onderling ervaringen uit te wisselen.
Succesvol KNVB Bestuurderscongres
Waardering uiten voor bestuurders en hen inspireren. Dat is het doel van het KNVB Bestuurderscongres, met KNVB-partner UNIT4 als medeorganisator. Na 2010 vindt in november 2011 de tweede editie plaats, in de RAI in Amsterdam. Het centrale thema is 'Iedereen heeft ambitie'. Al binnen twee weken is het kennisevenement voor bestuurders van amateurvoetbalclubs volgeboekt. Bussen vanuit de Amsterdam ArenA rijden af en aan, met daarin maar liefst 550 bezoekers.
Inspiratie
Na ontvangst bezoeken de bestuurders de voetbal- en informatiemarkt. Vervolgens luisteren zij naar inspiratievolle lezingen van vooraanstaande sprekers, onder andere over het binden van mensen aan de vereniging. Daarnaast geven de sprekers aan de bestuurders mee hoe zij met hun verenigingsleden snel kunnen inspelen op veranderingen.
Uitzending via internet
UNIT4 zendt de lezingen integraal uit via internet, in hoge kwaliteit video en geluid. Het is een nieuwe manier van informatievoorziening voor deze groep bestuurders. Ruim 250 van hen volgen tijdens of na afloop van het congres de lezingen via dit kanaal. Tijdens een borrel en diner maken de bestuurders nader kennis; met elkaar én met medewerkers van de districtskantoren. Opnieuw een lange rij van bussen vertrekt vervolgens naar het stadion voor een bezoek aan de interland Nederland-Zwitserland.
|
Kenmerken bestuurders amateurverenigingen
Bestuurders van amateurverenigingen hebben een duidelijke maatschappelijke rol. Daarom is het nuttig te weten wat hun kenmerken zijn. In juli 2011 heeft een onderzoek plaatsgevonden.
|
|
Gemiddeld zijn er 15.000 bestuurders van amateurverenigingen, zo blijkt. Ruim vier op de vijf bestuursleden hebben naast zijn of haar bestuursfunctie ook een baan. Van de bestuurders bij amateurverenigingen is 89 procent man en 11 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd is 49 jaar.
Inzet bestuurders in Nederland
Amateurvoetbalbestuurders zijn gemiddeld tien uur per week fysiek aanwezig op de club, waarbij zij gemiddeld zes uur per week besteden aan bestuurstaken. Rekeninghoudend met een vakantieperiode van acht weken, betekent dit dat zij per jaar gemiddeld ruim 260 uur kwijt zijn aan het besturen van de vereniging. Dit is voor al deze bestuurders in Nederland samen in totaal zo'n vier miljoen uur. De periode dat zij in hun functie actief blijven, is gemiddeld tien jaar. In die tijd besteden zij gemiddeld 2.500 uur aan bestuurlijke taken. Dit correspondeert met ruim driehonderd werkdagen van acht uur.
Drijfveren voor bestuursfunctie
De belangrijkste drijfveer om een bestuursfunctie uit te gaan oefenen, is de liefde voor de vereniging, zegt 64 procent. Andere drijfveren zijn het vervullen van een maatschappelijke rol en het helpen voortbestaan van de vereniging. Driekwart van de ondervraagden geeft aan dat het besturen van een amateurvereniging op sociaal vlak iets oplevert. Voor wat betreft het persoonlijke vlak ligt het percentage op bijna 60. Verder ervaart 30 procent ook maatschappelijk gezien voordelen.
|
KNVB en UNIT4 lanceren Bepaal je Ambitie
Bestuurders van amateurverenigingen hebben een duidelijke maatschappelijke rol. Daarom is het nuttig te weten wat hun kenmerken zijn. In juli 2011 heeft een onderzoek plaatsgevonden.
|
|
Binding en samenwerking
De KNVB ontwikkelt samen met UNIT4 de online omgeving Bepaal je Ambitie. Het is onderdeel van een breder bondsbeleid, dat erop is gericht clubs te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Voorbeelden zijn het digitaliseren van informatie, het begeleiden van processen en het bevorderen van het delen van kennis. Daarnaast faciliteert het programma een proces dat tussen mensen op gang komt (zie ook verderop). Dit vergroot de binding, samenwerking, kennisdeling en samenhang binnen de vereniging.
Fundamentele verenigingsvragen
Met behulp van Bepaal je Ambitie beantwoordt een vereniging vragen als: wat voor vereniging zijn we nu en wat voor vereniging willen we zijn? Belangrijk hierbij voor de clubs is te weten: hoe functioneert onze vereniging nu eigenlijk? Wat gaat goed en wat kan beter? Welke ambitie hebben we, hoe bepalen we die en op welke wijze creëren we draagvlak bij de leden?
Werkgroep
Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om een proces tussen mensen op gang te brengen. Betrokkenheid en draagvlak zijn de sleutelwoorden. Een werkgroep bestaande uit een mix van leden maakt met het programma in feite een 'foto' van de vereniging en haar omgeving. Daarna richt de werkgroep zich, samen met een procesbegeleider, op de toekomst. De vereniging kan bovendien relevante kennisdocumenten en stappenplannen downloaden die ze direct kan toepassen.
Nabije toekomst
Komend seizoen zullen meer verenigingen met Bepaal je Ambitie aan de slag gaan. Op basis van de wensen en ervaringen van de gebruikers ondergaat het programma verdere verbeteringen. Instructiefilms zullen de verenigingen helpen om snel actie te ondernemen. De KNVB zal in de loop van komend seizoen 2012/'13 trainingen aanbieden aan de begeleiders van dit proces.
|
|
|
|
|
|
|
|
|