|
| |
Ontwikkeling en opleiding van de arbitrage
De KNVB en zijn afdeling Scheidsrechterszaken willen een eerlijk en sportief verloop van de wedstrijden in Nederland. Inzicht in aantallen scheidsrechters (m/v) en hun leeftijden, evenals gerichte opleiding, kennisoverdracht en ondersteuning van verenigingsbeleid zijn van groot belang.
|
|
De KNVB wil de positie van de vaderlandse arbitrage versterken door op ieder internationaal A-toernooi aanwezig te zijn met een Nederlandse scheidsrechter. De voetbalbond is dan ook trots dat het 'team (Björn) Kuipers' mag acteren tijdens het EUR0 2012 in Polen en Oekraïne.
Doorstromen en maatwerk
AV en BV werken, via het talententraject, nauw samen om talentvolle scheidsrechters op te leiden naar hun eigen top. Het traject bestaat uit talententraject BV en talententraject AV. De talenten in het eerste traject kunnen doorstromen naar het betaald voetbal. Zij volgen maatwerkbijeenkomsten en krijgen zwaardere begeleiding, aangestuurd vanuit de sectie betaald voetbal. Hun beoordelingen verlopen alleen door rapporteurs uit het betaald voetbal, aan de hand van de daar geldende criteria.
Voorbereidingsprogramma
De allerbeste scheidsrechters en assistenten krijgen vervolgens een contract om wedstrijden te leiden in het Nederlandse betaalde voetbal én voor de UEFA en de FIFA. Het talententraject AV bestaat uit talentvolle scheidsrechters die eveneens in aanmerking komen voor talententraject BV. Zij volgen binnen het KNVB-district een speciaal programma als voorbereiding hierop.
|
Verjonging en ambities
In de laatste vijf jaar vindt er een enorme verjonging van het scheidsrechterskorps plaats. In 2012 blijkt dat het aandeel scheidsrechters in de leeftijdscategorie 16 tot 20 jaar is verviervoudigd. Het aantal scheidsrechters in de leeftijdscategorie 21 tot 30 jaar is procentueel zelfs bijna verdubbeld. Veel van deze jonge scheidsrechters zijn ooit op 12/13-jarige leeftijd begonnen met de opleiding pupillenscheidsrechter. Verenigingen weten deze jongeren steeds beter te behouden en verder te ontwikkelen, en de meest ambitieuzen onder hen willen graag de stap maken om voor de KNVB te fluiten. Dankzij het talententraject hebben zij een fantastisch perspectief om de top te halen.
|
|
Meer aandacht voor vrouwelijke scheidsrechters
Het aantal vrouwelijke scheidsrechters blijft stabiel. Wel is ook bij deze groep sprake van een duidelijke verjonging, hetgeen perspectief biedt. In het streven het aantal vrouwelijke scheidsrechters te vergroten, organiseert de bond promotiebijeenkomsten onder leiding van prominente vrouwelijke assistent-scheidsrechters. Hierin staan de spelregels centraal, maar uiteraard óók hoe leuk het is om scheidsrechter te zijn. In 2011/'12 worden hiermee zo'n zevenhonderd vrouwen bereikt.
Brede basis
Bovendien ontvangt de bond naar aanleiding van deze bijeenkomsten de eerste aanmeldingen voor passende cursussen. Door een brede basis van verenigingsscheidsrechters te creëren, probeert de bond ook het aantal vrouwelijke KNVB-scheidsrechters te verhogen. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat meer verenigingen ervan bewust raken dat het normaal is dat óók vrouwen een wedstrijd kunnen leiden. In de komende seizoenen zal de KNVB hieraan dan ook extra aandacht besteden.
|
Actief bij en voor verenigingen
De amateurvereniging is de plek waar de meeste scheidsrechters actief zijn. In de laatste vijf jaar stijgt het aantal geregistreerde verenigingsscheidsrechters met 50 procent. Dankzij de samenwerking met ARAG worden de eerste verenigingen die 'het goed voor elkaar' hebben, gecertificeerd. Bovendien helpt de KNVB verenigingen met het opstellen of aanpassen van hun arbitragebeleid.
|
|
Enthousiasmeren
Net als in de afgelopen seizoenen kunnen ook in het verslagjaar alle verenigingen een BV-scheidsrechter 'aanvragen' om scheidsrechters te werven. Kevin Blom en Serdar Gözübüyük geven invulling aan deze bijeenkomsten en enthousiasmeren jongeren én ouderen voor het vak. Aan de hand van videoclips behandelen deze topscheidsrechters spelregelvragen, waarbij eenieder hen vragen kan stellen. Bijeenkomsten met ruim honderd aanwezigen zijn eerder regel dan uitzondering.
Themabijeenkomsten
In heel Nederland starten voor de KNVB-scheidsrechters de eerste themabijeenkomsten, in plaats van – zoals voorheen – conditietesten en spelregeltoetsen. De belangstelling voor deze niet-verplichte bijeenkomsten is zeer groot, met een gemiddeld opkomstpercentage van 54 procent. De gemiddelde opkomst ten tijde van de conditietesten en spelregeltoetsen lag rond de 35 procent. Met de themabijeenkomsten bereikt de KNVB dus een grotere groep scheidsrechters, die de bond graag helpt om zich verder te ontwikkelen.
|
|
|
|
|
|
|