Directieverslag
pixel pixel Directieverslag   pixel pixel pixel
 

Directieverslag

Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen en directeur amateurvoetbal a.i. Hans Spierings blikken samen terug op seizoen 2013/'14. Van de fantastische derde plaats op het WK 2014 en het Europese kampioenschap voor de vrouwen onder 19 tot de reorganisatie bij de sectie amateurvoetbal, de pilots in de Jupiler League en arbitrage 2.0.

Sportieve prestaties; goud, twee keer zilver en brons

Bronzen medaille WK 2014
Het gaat in het voetbal en bij de KNVB om tal van organisatorische, economische en andere zaken, maar ook wij genieten het meest van sportieve hoogtepunten. In dat kader vormde het voor Oranje in veel opzichten fantastische en bijzondere WK 2014 een geweldig nieuw hoofdstuk in onze voetbalhistorie. De derde plek in Brazilië was een prestatie van wereldformaat.
 

Financiën

In het seizoen 2013/'14 heeft de KNVB sectie amateurvoetbal – helaas en noodgedwongen – een reorganisatie moeten doorvoeren met een personele reductie van 50 FTE tot gevolg. Bij ongeveer de helft betrof het een gedwongen ontslag. De anderen hebben de KNVB verlaten via prepensioen, het niet verlengen van tijdelijke contracten en via natuurlijk verloop. De reorganisatie was bijzonder ingrijpend voor alle collega's. Voor de arbeidsorganisatie van de sectie amateurvoetbal was het zodoende een bewogen jaar. De reorganisatie was nodig om deze sectie financieel te verstevigen en het voetbal betaalbaar te houden zonder het serviceniveau te verlagen.
 

Organisatieontwikkeling

 

Ontwikkeling van het voetbal

Pilots Jupiler League
De tweejarige pilots in de Jupiler League gingen in 2013/'14 van start, waardoor de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV alsmede amateurvereniging Achilles'29 toetraden tot de Jupiler League. Deze pilots dragen bij aan de ontwikkeling van ons voetbal, aangezien de talenten zich in deze kweekvijver nog sneller en beter kunnen ontwikkelen. Tegen betere tegenstanders, onder hogere weerstand en met meer (media)aandacht. Daar zijn clubs, trainers en spelers het over eens. Niet voor niets draaien ook in Duitsland, Spanje en Portugal beloftenteams al langer mee in de competitie. Tegelijkertijd doen we met Achilles'29 ervaring op met een amateurvereniging die instroomt in het betaald voetbal.

Uit de tussentijdse evaluatie is gebleken dat de sportieve kansen voor clubs hetzelfde zijn gebleven na toetreding van de beloftenteams en Achilles'29. Daar gingen we vanzelfsprekend ook vanuit, maar nu hebben we een onderbouwing van het feit dat er geen sprake is geweest van beïnvloeding van de eindranglijst. Met dit gegeven kunnen we, samen met alle betrokkenen, verder werken aan de ontwikkeling van de Nederlandse voetbalpiramide.
 

Sportiviteit & respect

Het thema sportiviteit en respect heeft onverminderd onze zeer grote aandacht. Een prettige constatering is dat op de Nederlandse amateurvelden het aantal overtredingen waarbij sprake was van buitensporig fysiek en/of verbaal geweld, daalde ten opzichte van vorig seizoen met 12% naar 363 in 764.996 wedstrijden. Het is positief dat de hele voetbalwereld erin is geslaagd het aantal buitensporige overtredingen net als het seizoen ervóór te verminderen. Tegelijkertijd is en blijft ieder exces er één te veel. Daarom blijven we samen met verenigingen, scheidsrechters, trainers, voetballers en anderen sportiviteit op de Nederlandse velden stimuleren.

Dat doen we met meerdere concrete acties, regels en initiatieven. Zo is vanaf 2014/'15 voor alle tweedejaars B-junioren het halen van een spelregelbewijs verplicht, waarbij Voetbalmasterz.nl een leuke, handige en laagdrempelige steun in de rug is. Via de hulplijn noodgevallen konden we het voorbije seizoen in 138 gevallen direct ondersteuning bieden. En, om nog een voorbeeld te noemen: vorig seizoen stonden 40.694 senioren in de B-categorie door een tijdstraf tien minuten langs de lijn.
 

De toekomst

Seizoen 2013/'14 was het laatste jaar van het beleidsplan 2009-2014. We hebben hiervan zichtbare resultaten gezien. Zoals de toegenomen aandacht voor sportiviteit en respect, de ontwikkelingen op het vlak van service en ondersteuning aan de amateurverenigingen, arbitrage 2.0, een flinke stijging van het aantal interlandtoeschouwers, de organisatie van de Europa Leaguefinale in 2013, het ingediende BID voor het EK 2020 en de voorbereidingen op het BID voor het EK Vrouwen 2017.
 

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal
Hans Spierings, directeur amateurvoetbal a.i.
 


pixel