Sociaal Jaarverslag
pixel pixel Sociaal Jaarverslag       pixel pixel pixel
 

Sociaal Jaarverslag

De KNVB kijkt terug op een fantastisch voetbaljaar. Er worden mooie resultaten behaald door te investeren in voetbal. Tegelijkertijd zijn er nog veel spannende ambities, zoals verwoord in het 'Beleidsplan Voetbal 2009 – 2014 Samen Scoren'.

De KNVB-medewerkers leveren een heel belangrijke, professionele bijdrage aan het behalen van de doelstellingen. Dit doen ze door open te staan voor verdere ontwikkelingen en ook zelf ontwikkelingen te initiëren. Medewerkers geven samenwerking binnen de organisatie én met anderen – in binnen- en buitenland – vorm. En medewerkers zorgen ervoor dat de bond toonaangevend is én verantwoordelijkheid neemt in de sector en in de sport.
 

Personeelsbestand

Als gevolg van een groot aantal (voetbal)seizoensgebonden activiteiten, heeft de KNVB als arbeidsorganisatie een zeer wisselend kwantitatief personeelsbestand. Wanneer er wordt gevoetbald, zijn er ongeveer vijfhonderd oproepkrachten actief voor de bond. Het 'vaste' personeelsbestand is beperkt tot full- en parttimers binnen de businessunits amateurvoetbal (AV) en betaald voetbal (BV). De verschillen in medewerkers aantallen, naast de gebruikelijke in- en uitstroom, ten opzichte van vorig boekjaar zit in het feit dat er met een andere berekeningsmethodiek is gewerkt. De grafieken hebben dus niet betrekking op de oproepkrachten. Bij het sluiten van het verslagjaar ziet het personeelsbestand er als volgt uit:
 

Arbeidsomstandigheden

Het Arbobeleid binnen de KNVB is gericht op de optimalisatie van de arbeidsomstandigheden ten behoeve van bevordering van het welzijn en de gezondheid van de medewerkers.
 

Verzuimrapportage

Via management self service (MSS) blijft het management continu op de hoogte van de verzuimstatistieken van de eigen afdeling. Op het gebied van MSS wordt nog meer geïnvesteerd. Doel hiervan is gezamenlijk meer managementinformatie (AV/BV) beschikbaar te stellen, om aan de hand van deze resultaten te kunnen sturen en handelen.
 


Lifestyle

Het project Lifestyle, gestart in 2009, krijgt een vaste plaats in de organisatie. Het gedifferentieerde programma is gebaseerd op gezonde voeding (denk aan het verstrekken van gratis fruit) en bewegen/sporten, deels gedurende werktijd. Aangeboden sporten zijn bijvoorbeeld tennis, zaalvoetbal, fitness, running en performance training. Periodieke enquêtes meten in hoeverre er aan de doelstellingen van het Lifestyle aanbod wordt voldaan.
 


Juiste persoon, juiste moment, juiste plaats

Het management zoekt naar de juiste balans van vraag en aanbod van de bondsmedewerkers: de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plaats. Dit vereist inzicht in het personeelbestand, getypeerd door drie elementen: het aantal medewerkers (omvang), de competenties (wat kunnen zij) en de inzetbaarheid (waar zijn zij inzetbaar).
 


Inzicht in gewenste situatie

Strategisch personeelsmanagement vraagt om inzicht in deze elementen in de huidige situatie, in de gewenste situatie en in de manier waarop die situatie kan worden bereikt. De ontwikkeling in het kader van AV (klaar voor de toekomst; meer service, meer gemak en meer leden), bepaalt de gewenste situatie voor een belangrijk deel.
 


pixel