Algemene toelichting
pixel pixel Algemene toelichting   pixel pixel pixel
 

Algemene toelichting

ALGEMENE TOELICHTING

Algemene grondslagen

Algemeen
De activiteiten van de vereniging Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB), dochtermaatschappijen en gelieerde stichtingen, bestaan voornamelijk uit het behartigen van de belangen van de leden van de vereniging ten aanzien van het voetbal en bevordering van de maatschappelijke functie van voetbal in de ruimste zin des woords. De activiteiten vinden voornamelijk in Nederland plaats.
 

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva

Algemeen
Activa en verplichtingen worden in het algemeen gewaardeerd tegen de verkrijgings- of vervaardigingsprijs. Indien geen specifieke waarderingsgrondslag is vermeld, vindt waardering plaats tegen de verkrijgingsprijs. In de balans en de exploitatierekening zijn referenties opgenomen. Met deze referenties wordt verwezen naar de toelichting.
 


Immateriële vaste activa

Software
Software is gewaardeerd tegen aanschafwaarde c.q. voortbrengingskosten, verminderd met cumulatieve afschrijvingen. De afschrijvingen zijn gebaseerd op de geschatte economische levensduur. De kosten van software in enig boekjaar worden, tot een bedrag van € 25.000 per project, in dat boekjaar direct afgeschreven. Op software wordt jaarlijks 20% van de aanschafwaarde afgeschreven. Aanschaffingen in de loop van het boekjaar worden tijdsevenredig afgeschreven vanaf het moment van ingebruikname van de investering.
 

Materiële vaste activa

Bedrijfsgebouwen en -terreinen
Gebouwen zijn gewaardeerd tegen aanschafwaarde verminderd met cumulatieve afschrijvingen. Subsidies op investeringen worden in mindering gebracht op de aanschafwaarde van de activa. De afschrijvingen zijn gebaseerd op de geschatte economische levensduur. Op gebouwen wordt jaarlijks 2,5% tot 10% van de aanschafwaarde afgeschreven. Op districtskantoren alsmede de verbouwingen van districtskantoren vindt afschrijving plaats op basis van verwachte resterende gebruiksduur. Op terreinen wordt niet afgeschreven.
 

Eigen vermogen

Het eigen vermogen is zodanig gepresenteerd dat daaruit blijkt welk gedeelte vrij besteedbaar is en welk gedeelte is vastgelegd in de vorm van een statutaire en/of wettelijk reserve alsmede een bestemmingsreserve en/of bestemmingsfonds, indien aan dat deel van het eigen vermogen een beperktere bestedingsmogelijkheid is gegeven, dan gezien de doelstelling van de organisatie is toegestaan.
 

Voorzieningen

Algemeen
Voorzieningen worden gevormd voor in rechte afdwingbare of feitelijke verplichtingen die op de balansdatum bestaan, waarbij het waarschijnlijk is dat een uitstroom van middelen noodzakelijk is en waarvan de omvang op betrouwbare wijze is te schatten. De voorzieningen worden gewaardeerd tegen de beste schatting van de bedragen die noodzakelijk zijn om de verplichtingen per balansdatum af te wikkelen, tenzij anders vermeld.
 

Leasing

Operationele leasing
Leasecontracten waarbij een groot deel van de voor- en nadelen verbonden aan de eigendom niet bij de KNVB ligt, worden verantwoord als operationele leasing. Verplichtingen uit hoofde van operationele leasing worden, rekening houdend met ontvangen vergoedingen van de lessor, op lineaire basis verwerkt in de exploitatierekening over de looptijd van het contract.
 


Grondslagen voor de bepaling van het exploitatiesaldo

Algemeen
Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Baten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Lasten en verplichtingen worden opgenomen indien zij hun oorsprong vinden in het verslagjaar.

Vertegenwoordigend voetbal
Conform de bestendige gedragslijn worden de baten en lasten van een Europees kampioenschap normaliter in het boekjaar verantwoord waarin de openingswedstrijd van het toernooi wordt gespeeld. Bij een Wereldkampioenschap is dit het boekjaar waarin normaliter de finalewedstrijd van het toernooi wordt gespeeld.
 

 


pixel